Hirudo therapie/Medicinale bloedzuigers

Wat is Hirudotherapie?

Hirudotherapie behoort tot de oudste behandelmethodes in de medische geschiedenis.

enminste 3000 jaar geleden was de behandeling met medische bloedzuigers al een belangrijk onderdeel van de geneeskunst in de beschavingen van het Oude Egypte, Griekenland en Rome. Maar ook in Europa was de methode in de middeleeuwen en de nieuwere tijd populair, met name Frankrijk was tot aan het begin van de 20e eeuw het centrum van de bloedzuigertherapie. Na de tweede wereldoorlog verdween de therapie volledig uit de universitaire geneeskunde. Pas in de zeventiger jaren werden de kleine diertjes herontdekt, met name binnen de reconstructiechirurgie. Tot heden is geen enkele alternatieve methode bekend, waarmee de slechte doorbloeding na transplantatie en amputatie zo snel en probleemloos op gang kan komen. Afstotingsverschijnselen zijn het grootste risico na dergelijke ingrepen. In 2002 kwam uit onderzoek bij 62 chirurgische afdelingen in Engeland en Ierland naar voren, dat 80% van de afdelingen na een chirurgische ingreep bij veneuze stuwing de bloedzuigers inzetten. Ook in de VS en in Duitsland hoort de bloedzuigertherapie standaard tot de behandeling na reconstructief chirurgische ingrepen.

 • Indicatie
 • Artrose van kleine en grote gewrichten
 • Ontstekingen van gewrichten
 • slijmbeursontsteking, pees- en huidproblemen
 • tennisarm, frozen  shoulder
 • lichte verkalkingen in de schouder,
 • botvliesontsteking,
 • beperkte beweging en mobiliteit bij kunstgewrichten,
 • spierklachten, reumatische klachten, fibromyalgie, gordelroos, hoofdpijn, migraine, zenuwpijn, onduidelijke rugklachten,
 • gevolgen van operaties/littekens,
 • doorbloedingsproblemen, open been
 • wondgenezingsstoornissen
 • angiopathie, tinnitus
 • duizeligheid, oorontstekingen
 • depressie
 • overgangsklachten
 • prikkelbaarheid, angsten, spataderen, ontsteking van de bloedvaten en nog veel meer indicaties.
 • Contra indicatie
 • Hemofilie, bloedarmoed, bloedingsneiging, maagslijmvliesontsteking, bloeding in het maagdarmstelsel, maagzweren, acute infectie ziekte,/koorts, allergie-anamnese, zwangerschap, zware leveraandoening. littekengezwellen.
 • Waar komen de bloedzuigers vandaan?
 • Ik werk samen met de Biebertaler Blutegelzucht GmbH uit Biebertal in Duitsland. In Duitsland zijn bloedzuigers officieel geregistreerd als “geneesmiddel”. Dit houdt in dat zij met betrekking tot veiligheid, kwaliteit en  werkzaamheid, n dezelfde eisen moeten voldoen als medicijnen. Medicinale bloedzuigers horen hier tot de beschermde soorten. Ze worden in speciale kwekerijen onder streng toezicht van de overheid gekweekt.

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *