Acupunctuur

Acupunctuur is een al duizenden jaren oude methode in de Chinese gezondheidsleer. Hoewel acupunctuur vooral bekend is als pijnbestrijding is het meer dan alleen een manier om pijn te verlichten. In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) worden de begrippen energie en evenwicht gehanteerd. Energie (Qi – spreek uit Tjsie) is de motor van alle denkbare levensprocessen. De energie stroomt langs twaalf hoofdmeridianen en een groot aantal hulpmeridianen. Deze liggen net onder de huid en corresponderen met bepaalde organen en hun functies. Op het lichaam zitten bepaalde punten die als poorten voor de ‘Qi’ fungeren, de acupunctuurpunten .

Evenwicht is het basisprincipe van het universum. Het ontstaat wanneer de tegenpolen Yang en Yin elkaar goed aanvullen. Is het evenwicht tussen deze beide elementen verstoord, dan kan de energie niet meer goed stromen en raken ze uit evenwicht. Dat voelt als ‘niet goed in je vel zitten’, ‘uit balans zijn’ en gaat gepaard met specifieke ongewenste verschijnselen. De acupuncturist kan snel en trefzeker bepalen welke energiestromen (meridianen) verstoord zijn. Met flinterdunne naalden wordt dan geprobeerd deze energiestromen weer te herstellen. Te snel stromende energie wordt afgeremd en blokkades worden opgeheven.

Tijdens een acupunctuur behandeling van 60 minuten wordt het lichaam geanalyseerd waarnaar er flinterdunne naalden op de drukpunten van het lichaam worden aangebracht en eventueel naalden in de oren worden aangebracht. Geschikt voor lichaamsklachten.

Tijdens een Neuroacupunctuur behandeling van 60 minuten worden er flinterdunne naalden op de schedel aangebracht. Geschikt voor het behandelingen van neurologische ziektes en chronische pijn. Maar ook bij psychiatrische stoornissen zoals depressie en angst. 

Tijdens een Ooracupunctuur behandeling van 60 minuten ligt de focus op de oren. Er worden naalden in de drukpunten van het oor geprikt in combinatie met het meten van de pols. Met het meten worden storingen in het lichaam ontdekt zoals orgaanfuncties.

Neuroacupunctuur

Wat is neuroacupunctuur? Yamamoto New Scalp Acupuncture (YNSA): de jongste vorm van neuroacupunctuur. De meest recente vorm van neuroacupunctuur. De Japanse schedelacupunctuur volgens Yamamoto, is vooral goed te gebruiken bij de behandeling van pijnsyndromen. Neuroacupunctuur is een verzamelnaam voor enkele vormen van acupunctuur die specifiek ingezet worden bij de behandeling van neurologische ziekten en chronische pijnen.

Ook kunnen onderdelen van de neuroacupunctuur ingezet worden bij psychiatrische stoornissen zoals depressies en angststoornissen. Eén van de onderdelen van de neuroacupunctuur waarbij naalden in de schedelhuid ingebracht worden. De speciale Japanse schedelacupunctuur, ontwikkeld door Dr Yamamoto, wordt ook wel aangeduid met de term neuroacupunctuur, aangezien deze acupunctuurvorm vooral effectief is bij de behandeling van neurologische ziekten en pijn

ooracupunctuur

Wat is Auriculo? Auriculo medicinae is een recent en bijzondere variant van de oor acupunctuur, de meest geavanceerde acupunctuur van de laatste eeuw. In Auriculo therapie wordt een eclectische synthese ontworpen tussen homeopathie en de traditionele geneeskunde van China en India.De Franse arts Paul Nogier is de grondlegger. Deze bijzondere richting kenmerkt zich door een eigen diagnostiek en therapie. Via een nieuwe vorm van polsdiagnostiek tracht de therapeut inzicht te krijgen in de gezondheidstoestand van een patiënt.

Met de pols van Nogier of ook wel de VAS genoemd (het Vasculair Autonoom Signaal) zou de mogelijkheid gegeven zijn om inzicht te krijgen in orgaanfuncties, psychische, emotionele en spirituele aspecten. De zo vastgestelde storingen kunnen dan vervolgens behandeld worden via het prikken van oor acupunctuurpunten, maar ook via het voorschrijven van een serie gemende en complexe homeopathica. Via bepaalde filters worden deze middelen dan getest.
Voor wetenschappelijk onderzoek raad ik u aan naar de database website https://www.pubmed.com